Pensionsrådgivning

Numera kan du själv bestämma hur en stor del av din pension ska placeras. Detta kan ha stor betydelse för din framtida pension.

Vissa som vill ha rådgivning kring hur de ska placera sina pensionspengar vänder sig till vänner och familj. Det är ett bra sätt om den som man ber om råd är insatt i pensionsfrågor och har en överblick över vad som erbjuds där ute.

Många banker erbjuder rådgivning kring din pension, men oftast rekommenderar de placeringar som deras bolag erbjuder och kanske till och med det som de själva tjänar bäst på.

Har du en tjänstepension har ofta ditt företag valt förvaltare för din tjänstepension åt dig. Det kan vara en bra idé att kolla upp hur din pension är placerad, t ex låg, mellan eller hög risk.

Många fackförbund har rådgivare som är väldigt kunniga inom pensionsfrågor. Vill du ha en oberoende rådgivare så kan du kontakta din fackförening.

Du kan också vända dig till en oberoende rådgivare som tar betalt för sina tjänster. Men tänk på att kolla upp rådgivaren så att hen är helt oberoende och inte har någon dold agenda.

En bra start för att få koll på det mest basala när det gäller din pension är att gå in på pensionsmyndigheten och se hur din pensionsprognos ser ut.

För att ta reda på hur den samlade pensionen kommer att bli kan du gå in på minpension.se. Det är aldrig för sent eller för tidigt att börja bry sig om sin pension, var i livet man är påverkar endast vad man bör tänka på.